Efectul Pygmalion

Efectul Pygmalion          Efectul Pygmalion este arta de a vedea ce este mai bun si pozitiv in oameni. Principiul care guverneaza acest efect este ca oamenii vor tinde sa se comporte in functie de cum ii consideram. Efectul este asemanator unui tranzit al lui Jupiter in aspecte cu Saturn peste axa mentalului .

         La baza se gaseste o legenda care spune ca demult, pe o insula traia un rege foarte bogat si inteligent, care nu resusea sa isi gaseasca o femeie pe masura pretentiilor lui. Cuprins de deznadejde a sculptat un trup de femeie. I-a dat numele Galateea. Deoarece sculptura era perfecta, regele s-a indragostit de ea. Zeita Afrodita, vazand pasiunea regelui fata de statuie, i-a insuflat acesteia viata, transformand-o in cea mai frumoasa femeie de pe pamant. Regele a trait alaturi de ea pana la moarte.

        Ghidat de aceasta legenda, profesorul Rosenthal a efectuat un experiment celebru. A format o clasa de copii normali si le-a spus profesorilor ca vor preda la o clasa de copii geniali. Astfel comportanduse profesorii cu copii, rezultatele au fost exceptionale. Punandu-se copiilor eticheta de genii, au indus acestora rezultate la invatatura mult peste medie.

        Avem tendinta sa privim oamenii prin filtre determinate de propriile principii sau experiente. Sa nu ne miram daca vom obtine exact ceea ce asteptam.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.