Category Archives: psihologie

Astrologie sau psihologie ?

La inceput, astrologia si interpretarea horoscoapelor, punea accent preponderent pe evenimente, evolutia sanatatii, parteneriate si modalitati de actiune individuala in scopul stabilirii si atingerii obiectivelor.

Odata cu dezvoltarea psihologiei in secolul trecut, apropierea si interconexiunea cu astrologia a fost inevitabila. A aparut astropsihologia. Carl Gustav Jung este unul din marii reprezentanti ai psihologiei care a conexat viata psihica a individului cu miscarea astrelor. Astroterapia este Continue reading Astrologie sau psihologie ?

Simplitatea frumusetii

Un batran a mers intr-o zi la oras, insotit de o rudenie. Oras mare, aglomerat, plin de vacarmul asurzitor al mijolacelor de transport. La un moment dat, batranul se opreste spunand c-a auzit un greier. Insotitorul se opreste, pretinzand ca e imposibil ca in acest vuiet sa auzi cantecul unui greier. Batranul trece strada, cauta sub un copac si spre stupefactia rudeniei sale gaseste greierele.

– Cu siguranta ai un auz supraomenesc! Continue reading Simplitatea frumusetii

Secretul succesului

Un tanar il intreaba pe un maestru, care este secretul succesului? Acesta il duce pe respectivul, la un rau din apropiere. Intra amandoi in apa. Pana la genunchi, pana la brau, pana la umeri, pana la gat. Pe nepregatite, maestrul il apuca pe tanar si il baga cu capul in apa. Il tine strans acolo, pana aproape sa se sufoce. In ultima clipa, ii ridica capul, si-l lasa sa ia o gura de aer. Apoi il intreba:

– Ce iti doreai cel mai mult, cand erai sub apa?

– Aer !

La care maestrul ii raspunde:

– Cand iti vei dorii succesul la fel de mult precum iti doreai aerul, atunci il vei gasi.

In realitate nu este vorba despre succes si echivalentul lui din lumea moderna. Intamplarea sa petrecut intre un calugar hindus si invatacelul acestuia. Nu se discuta despre succes, ci despre gasirea cunoasterii absolute. Echivalenta este valabila.

Cum iti transformi partenerul intr-un monstru

Un inceput de relatie sentimentala superba. Ai intalnit partenerul ce pare intruchiparea idealului tau. Timpul trece. Pe nesimtite, incepi sa “realizezi” ca el, cavalerul, incepe sa se comporte identic cu tatal tau. Si nicidecum, pe latura paterna, agreabila, ci cu acele trasaturi distante si lipsite de caldura sufleteasca, pe care le-ai obsevat in copilarie, mai mult sau mai putin, trecator.

Sa vedem unde poate duce o reactie si sensibilitate exagerata. Iti doresti sa mergi la un eveniment din anturajul vostru. Partenerul, exact in acel moment, prefera sa nu participe. O chestie de moment si inconfort. Dupa un interval de timp, intamplarea se repeta. Incepi sa asociezi mental, acest comportament al partenerului, cu amintirea unui episod din trecut, asociat tatalui tau, de distantare sufleteasca. Asocierea este normala, doar pana in punctul in care ai inceput sa-i reprosezi direct partenerului. Nu va trece mult, pana va aparea remarca: “Esti la fel de insensibil, ca tatal meu!” Urmarera? … Cu cat ai fost mai afectata sentimental in copilarie, cu atat mai usor si mai repede, vei ajunge intr-o situatie neplacuta. Durerea ta din copilarie, va iesii la suprafata, reactiile vor devenii tot mai exagerate.

La un moment dat, partenerul, va pune o distanta intre voi, ce se va extinde, formand un cerc vicios. Ruptura relatiei fiind doar o chestiune de timp.

Este foarte important intr-o relatie sentimentala, ce tip de reactii ai la comportamentele partenerului ce se aseamana cu cele ale parintilor tai. O reactie exagarata pe acest segment, va determina la fostul tau “cavaler” trasaturi negative identice cu cele ale parintilor proprii.

Esenta persuasiunii

Dialog intre un ucenic si maestru:

Ucenicul: – Am spus ceva gresit?

Maestrul: – Nu, tot ce ai spus este corect?

Ucenicul: – A parut ca nu cred sau nu simt ce spun?

Maestrul: – Dimpotriva, ai pus mult entuziasm in vorbele tale.

Ucenicul: – Si totusi, nu sunt convins ca m-am facut intele. De ce?

Maestrul: – Da-mi voie sa te intreb ceva, cufarul pe care stai este al tau?

Ucenicul: – Da, in el am toate bogatiile mele.

Maestrul: – Si cand vrei sa il deschizi, ce cheie folosesti?

Ucenicul: – Cheia mea!

Maestrul: – Si daca vrei sa deschizi cufarul altcuiva, folosesti aceeasi cheie?

Aceasta este esenta persuasiunii. Celorlalti nu le pasa cat de multe stii, pana cand nu sunt convinsi cat de mult iti pasa de ei. Iata motivul pentru care, prin persuasiunea, te apropii de interlocutor. Prin ea poti evolua spre succes, iesind din anonimat si indreptandu-te spre excelenta.

Oricat de buni profesionisti am fi in domeniul de activitate, pentru a realiza obiective indraznete, avem nevoie sa comunicam eficient si convingator.

Cele 27 de Legi universale ale succesului

1. Legea dragostei. Iubeste pe toata lumea ca pe tine insuti. Toate celelalte legii se subordoneaza acesteia si nu intra in contradictie cu ea. Este o regula biblica. Se aplica la tot ceea ce facem ca indivizi, familii, oameni de afaceri, organizatii, tari. Are o bogatie/valoare universala.

2. Legea cauza-efect. Exista o ordine universala. Nimic nu este accidental. Totulse intampla cu un motiv. Pentru fiecare efect exista o cauza sau un set de cauze.

3. Legea gandirii. Gandurile se materializeaza. Noi devenim ceea ce gandim.

4. Legea echivalentei mintale. Pentru a avea succes intr-un domeniu, trebuie sa avem o imagine clara a acelui succes in mintea noastra, o imagine mintala a ideii noastre de succes, o viziune.

5. Legea corespondentei. Viata noastra exterioara este o oglinda a celei interioare. Exista o corespondenta directa intre experientele si gandurile noastre pe de o parte si atitudinea noastra, pe de alta parte.

6. Legea credintei. Orice credem cu adevarat devine realitate (inclusiv credintanoastra ca meritam succesul).

7. Legea valorii. Ceea ce credem si apreciem cu adevarat se reflecta in ceea ce facem, chiar daca poate cuvintele noastre sugereaza altceva.

8. Legea motivatiei. Tot ceea ce facem este declansat de dorintele noastre interioare, nevoi si instincte, multe dintre ele venind din subconstient.

9. Legea activitatii subconstiente. Subconstientul nostru ne avertizeaza despre lucrurile din jur, in concordanta cu dorintele si grijile noastre cele mai puternice.

10. Legea expectantei. Ceea ce preconizam cu incredere ca se ve intampla, chiar se va materializa.

11. Legea concentrarii. Indiferent asupra a ce ne concentram si ne gandim in mod repetat, devine din ce in ce mai mult o parte a vietii noastre interioare.

12. Legea obisnuintei. Aproape tot ce facem este automat, rodul unui obicei. Obisnuintele care ne indeparteaza de telurile noastre trebuie schimbate.

13. Legea atractiei. Suntem cu totii niste magneti vii. Atragem oameni, intamplari si imprejurari care se armonizeaza cu gandurile noastre dominante.

14. Legea alegerii. Suntem liberi sa alegem ceea ce gandim si in consecinta suntem liberi sa alegem toate celelelte parti ale vietii noastre.

15. Legea optimismului. O atitudine mentala pozitiva ce merge mana in mana cu succesul si fericirea. Optimismul ne face placuti si vioi, mai susceptibili de a reusi.

16. Legea schimbarii. Totul se schimba, nimic nu este fix. Daca nu profitam deschimbare vom deveni victimele ei.

17. Legea controlului. Avem o parere buna despre noi insine datorita faptului ca simtim ca ne controlam propria viata.

18. Legea responsabilitatii.  Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim, si tot ceea ce reusim.

19. Legea compensatiei. Cu ceea ce contribuim sau investim, aceea vom obtine. Intotdeauna vom fi recompensati pe deplin pentru ceea ce facem.

20. Legea serviciilor. Recompensa noastra va fi direct proportionala cu valoarea serviciilor aduse celorlalti (sau, cum se spune, fii un stapan cu inima unui servitor).

21. Legea efortului aplicat. Toate lucrurile sunt sensibile la efort. De fapt, cu cat muncim mai mult, cu atat devenim mai “norocosi”.

22. Legea supra-compensatiei. Trebuie ca intotdeauna sa “investim” mai mult decat obtinem; altfel nu vom obtine niciodata mai mult decat avem in acest moment. Trebuie sa facem mai mult pentru ceea ce suntem “platiti” pentru ca in timp sa fim rasplatiti cu mai mult pentru ceea ce facem. Principiul “ofera mai intai pentru a primi mai tarziu”.

23. Legea “pregatirii”. Performanta vine in urma unei pregatiri intense. Adevaratii profesionisti investesc mai mult timp decat altii in pregatire.

24. Legea eficientei fortate. Pe masura ce actionam devenim mai eficienti. Niciodata nu avem timp sa le facem pe toate, dar avem suficient timp sa facem lucrurile cu adevarat importante.

25. Legea deciziei. Orice salt inainte isi are radacina intr-o decizie hotarata de a actiona. Si daca o facem cu indrazneala, vom avea de partea noastra un sprijin nebanuit/neasteptat.

26. Legea creativitatii. Orice progres incepe cu o idee in mintea cuiva. Tot ceeace mintea noastra poate concepe actiona. Inflexibilitatea te poate face sa ratezi oportunitati.

27. Legea perseverentei. Abilitatea noastra de a persevera, in ciuda obstacolelor si a dezamagirilor, denota incredere in noi insine. Perseverenta este “o calitate de fier” in drumul spre succes.