La inceput, omul primitiv, avea un singur scop, sa se hraneasca pentru a-si perpetua specia. Scop atat de ascuns in adancurile fiintei sale, precum un automatism.
Am stat mult in acest stadiu, pana ne-am ridicat ochii spre cer. Am observat regularitatea fenomenelor naturii. Succesiunea anotimpurilor, a perioadelor de seceta/ploaie (musoni) si alte alternante naturale… (ex. revarsarea periodica a Nilului…) Ridicand ochii spre cer, omul a observat aceeasi alternanta implacabila. In fiecare dimineata, inaintea rasaritului Soarelui, cand pe cer se aflau anumite stele, inverzea natura si venea primavara. Alte stele vesteau revarsarea unui fluviu. Alte stele anuntau venirea iernii.
Inchipuiti-va doua triburi din negura timpului. Un individ a observat aceste congruente, a asociat anumite stele cu inceperea unei perioade fertile de vegetatie. Comunicand tribului, acestia stiau cand sa puna semintele in pamant, pentru a putera sa recolteze inainte de venirea anotimpului friguros. Pentru transmiterea acestor informati la copii, generatia urmatoare, respectiv identificarea acelor stele, acestea au fost incluse in grupuri de stele, carora li s-a dat un nume. Trasand linii imaginare intre stelele din grup, au creat imagini. In primul rand au imaginat animale. Era logic, ca primelor astfel de grupari stelare sa li se dea nume de animale. Berbec, Taur…
Parca vad cu ochii minti, cum le ziceau acei intelepti antici, copiilor lor:
– Priveste, si ia aminte, grupul de stele pe care l-ai vazut inainte de rasaritul Soarelui, se numeste Berbec. A venit vremea de semanat. Atentie insa, caci vremea este schimbatoare, si nu e sigur ca samanta va incoltii… oricand poate sa apara un ger din senin, sa inghete firisoarele verzi, abia incoltite. E vreme periculoasa, si iti trebuie curaj, ca sa semeni.
– Priveste acum, rasare Soarele intre stelele numite Taur, acum e vremea de semanat, vei avea cea mai rodnica recolta atunci cand iti voi arata intr-o alta dimineata, cum Soarele rasare pe cer intre stelele numite Balanta. In acele zile… sa nu stai pe ganduri, in cumpana, deoarece vremea se va schimba, si frigul va lua locul zilelor calduroase. Sa iti pui recolta la adapost.
– Priveste copile, la orizont in dimineata aceasta e grupul de stele carora noi le spunem Gemeni. E o perioada in care multi se vor insela. Vor semana si vor pierde. Ceilalti vor pierde de doua ori, tu vei castiga dublu, si in timp vei intelege de ce.
Tinand seama de aceste reguli astrale, oamenii stiau momentele optime de arat, semanat, cules si depozitat peste iarna care venea. Acum intelegeti de ce unele triburi antice au fost net avantajate in fata celorlalte grupari de oameni, care traiau doar din vanat si cules, doar ce le oferea natura. Odata asigurata ziua de maine, mintea respectivilor putea fi indreptata spre alte activitati, atat sociale cat si tehnice. Acete grupari de oameni s-au avantat inainte, celelalte au disparut, s-au diluat ori au fost inglobate in societatea celor initiati in “tainele cerului”. Avand plus de hrana, si implicit timp liber pentru a gandi, dialogul initiat-ucenic a continuat astfel.
– Copilul meu, de la inceputul semanatului, ti-am arata sase grupuri stelare, priveste Soarele in aceasta dimineata, rasare in al saptelea grup. Noi ii spunem Balanta sau Cumpana. Pana acum trebuia sa actionezi, sa muncesti, sa realizezi ceva concret… de acum, dimineata, iti voi arata alte sase grupari stelare, in care vremea nu iti va permite sa muncesti pe camp. In schimb vei putea muncii in/pentru mintea si sufletul tau. In aceste zile, vei lua atitudine, vei evolua spiritual, vei oferii din surplusul munci tale si te vei afirma in fata celorlalti oameni.
Orice trebuie sa poata fi identificat, iar gruparile de stele au fost numite zodii. De la zodii la zei, a fost doar un pas.
Sigur ca toate cele expuse de mine nu s-au intamplat intr-un an, zece si nici intr-o suta de ani. Au fost vremuri pline de cautare, analize si asocieri, de foc, fulgere si urgii naturale, de stele, zei, entitati, povesti… Au observat deasemenea ca, unele stele erau mai speciale decat altele. Acestea calatoreau printre grupuri de stele stabile… erau planetele. Intr-o strafulgerare de lumina, un Cineva a spus: “Aceste stele ce calatoresc printre celelalte sunt mesageri ai fiecarei zodii, trimisi ai grupului stelar, poate chiar stapanii acestora. Scopul lor, e sa ofere sau sa obtina putere de la celelalte zodii.” Si alte, si alte legende.
Tocmai aceste cunostinte avansate despre cer, pe care noi acum le numim mituri, au facut diferenta intre cei care au pierdut si cei care au castigat. Nu degeaba, se spune ca informatia este calea spre putere, indiferent de domeniu.
Acum… am uitat sa ne mai ridicam privirea spre cer. Am uitat sa privim spre locul nasterii noastre ca societate. In sudul Americii, nu cu multi ani in urma, datorita unui incident, sa intrerupt curentul pe o mare portiune a unui stat, pe o perioada ce a inclus si o noapte. Dupa revenirea curentului, multe sedii de stat si firme de media au fost asaltate de trelefoane de genul: “Pe cer au aparut o multime de lumini!”, “Suntem asaltati de OZN-uri!”. Erau stelele de pe cer. Cu tot respectul pentru ei, acei oameni (si nu au fost putini), au uitat cum arata cerul noaptea. Luminile noastre artificiale, au eclipsat exact lucrul care a facut posibil aparitia becului. Am ajuns atat de “evoluati”, incat am tras cortina peste motorul evolutiei noastre ca societate.
Stiti care este cel mai stabil lucru din toata istoria civilizatiei noastre, indiferent din care colt de lume pornim? ASTROLOGIA. Cu tot respectul, nici macar religia nu are o vechime sau stabilitate atat de mare.
Vreau sa spun si despre revolte cu caracter de adevarate revolutii sociale, despre initiati si clanurile lor, despre motivul pentru care pazeau cu atata strasnicie avansatele lor cunostinte. Toate in urmatorul articol, si multe altele pe viitor.