Credinta

credintaLuna august era deja pe sfarsite si pamantul nu mai vazuse strop de ploaie de mai bine de 80 de zile. Tanarul preot al satului, parintele Stefan, privea cu un sentiment greu, de neputinta, satul amortit care se asternea la picioarele dealului. Pe ogoare porumbul se ingalbenea sub soarele necrutator, care parea hotarat sa usuce totul. In gradinile oamenilor toate se uscau, chiar daca gospodarii isi secasera fantanile incercand sa tina in viata legumele de langa casa. Se rugasera pentru ploaie la fiecare Sfanta Liturghie, la fiecare sjujba din ultimele doua luni, dar Dumnezeu pastrase cerurile inchise.

Astazi, parintele Stefan era hotarat sa mai faca o incercare si chemase toata suflarea satului la troita din mijlocul satului, sa se roage cu totii pentru ca Dumnezeu sa se milostiveasca de ei si sa reverse ploaia binefacatoare. Erau adunati toti, cu mic cu mare, in haine de sarbatoare, dar cu fete triste si incarcate de neliniste.

Rosti rugaciunile pentru ploaie, rar, apasat, incercand sa-si pastreze vocea calma si increzatoare. La ultimii psalmi, privirea ii cazu pe o fetita firava de vreo 7 anisori. Era asezata in primul rand si il privea cu ochii verzi, larg deschisi. Isi aminti ca privise in aceiasi ochi verzi atunci cand auzise zilele trecute la ora de religie intrebarea: “Parinte Stefan, ce este credinta?” Credinta este fiintarea celor nadajduite.” raspunse el aproape mecanic, folosind cuvintele apostolului. “Adica, daca eu cred ca va ploua chiar va ploua?” spuse ea zambind sfioasa. “Exact.” raspunse el.

Acum, acolo langa troita, in aerul fierbinte de august cei doi se privira din nou in ochi. Deodata pe fata preotului se nascu un zambet. Observase ca fetita tinea ceva colorat in mana. O umbrela. Picaturi mari de ploaie incepura sa cada tot mai repede pe fata preotului. Oamenii ridicara surprinsi privirile spre cer facandu-si cruci mari si pline de multumire.

Cerurile se deschisera si ploaia se pornii udandu-i pe toti pana la piele. In multimea aceea de oameni se deschise o singura umbrela. Era umbrela unei fetite.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.