Criza, America, Romania si Pluto in Capricorn

Articol aparut in revista Astrele din decembrie 2009

Analizand titlul, in loc de Romania putem sa scriem Europa, deoarece destinul Romaniei este indisolubil legat de evolutia Europei. Vrand, nevrand, organele administratiei de stat de la Bucuresti, cu fiecare zi care trece sunt obligate sa tine cont de hotararile luate la Bruxelles. Dar daca scriam Europa, atunci trebuia sa scriu si China, Japonia sau Rusia. Deoarece nu am scris Europa, sa consideram ca am pus Romania, din sentimentalism.

Cu totii stim despre entitatile din titlu, mai mult sau mai putin. Sa facem un sumar si sa vedem ce a insemnat intrarea lui Pluto in Capricorn. Anul 2008 a coincis cu finalul triumfator al unei perioade plina de realizari, reusite si succese in economie. Bursele urcau si erau mana cereasca pentru investitori, era suficient doar sa cumperi si sa astepti pentru a incasa profitul, in consecinta imobiliarele au urmat acelasi trend. Nici nu se putea un altfel de final apoteotic al unei perioade guvernate de Pluto in Sagetator. In schimb, cu Uranus in Pesti, putini si-au dat seama cat de amagitor era succesul din finalul acestei perioade, pentru ca mirajul si euforia erau la ele acasa. Si a intrat Pluto in Capricorn, lent dar in forta, cu retrogradarile de rigoare, dar si cu recuperarea lor in mersul direct.

Dupa cum stim, la intrarea intr-o noua zodie a unei planete de acest calibru, a carei energie afecteaza o generatie intrega, in primii trei ani simtim ca tot ceea ce stiam ca avea o anume stabilitate castigata in timp, si care ne dadea un sentiment de siguranta, chiar daca relativ ca valoare concreta, dispare. In primii trei ani din noua sa zodie, Pluto agreseaza tot ce inseamna certitudine si siguranta castigata sub imperiul ultimei zodii traversate. A zguduit din temelii toate conceptele familiale noua despre economie, politica si, implicit, sistem bancar. A rascolit toate astea si ne-a infiorat, nu pentru ca ar fi o planeta malefica, cum e considerata de multe ori si, pe nedrept pot sa zic, ci pentru a inocula dorinta de schimbare si mai ales de a crea sentimentul, dorinta si necesitatea de face schimbari absolut necesare necesare pentru armonia unui ciclu plutonian inceput in anii 1830 si care se va incheia in anii 2070. Trebuie sa recunoastem ca este un ciclu impresionant din toate punctele de vedere. Aceste simtaminte ale noastre, la care am asistat si inca asistam, sunt pentru ca Pluto in Capricorn vrea sa construiasca cu perseverenta si responsabilitatea Capricornului o alta ordine a valorilor, una indreptata spre dezvoltarea particularului si a individualului din fiecare fiinte umana. Toate valorile vor fi reformulate, iar timp are suficient pana in 2024, cand va intra in Varsator.

Dupa cum am zis, in primii trei ani, ne vom simti abandonati, fara puncte de sprijin economice, vom avea impresia ca totul se misca si se balanseaza, ca totul este guvernat de cu totul alte legi economice decat cele cu care am fost obisnuiti in ultimii ani. Iar primele seisme economice date de catre Pluto in Capricorn era normal sa fie date imobiliarelor si materiilor prime, respectiv bogatiilor subsolului. Vrand nevrand ajungem la America din cel putin doua motive, odata ca ea este o societate a consumului (antiteza Capricornului), fiind prima afectata de Pluto, cu binecunoscuta datoria ei externa generata de acest fapt, ceea Pluto in Capricorn nu va tolera usor, ca sa nu zic deloc, si a doua, pentru ca societatea americana isi construise o piramida financiara avand ca baza si suport financiar proprietatile imobiliare. Binenteles ca intrand in noua zodie, Pluto ne-a oferit cateva replici de cutremur care au bulversat tot ce a insemnat constructii financiare avand ca temei imobiliarele, constructii facute sub impulsul plin de elan si exagerat al Sagetatorului.

Pluto ne-a oferit aceste replici, nu pentru a darama toata constructia financiara (drept dovada ca toata “bula imobiliara” construita de America a fost disipata in lume, in tarile si economiile emergente), ci ca sa o restructureze dupa alte valori care sa aibe in centrul lor fiinta umana raportata la lucruri concrete si nu la abstract sau constructii intelectuale. Stim ca s-au construit instrumente financiare, legale si coerente avand ca suport garantii imobiliare care au fost combinate ulterior in asa maniera incat au devenit atat de complexe, incat chiar pentru creatorii lor au devenit de “neinteles”. Spun asta in sensul bun al cuvantului, caci complexitatea lor a facut sa se piarda din vedere exact baza de pornire. A fost suficient un mic impuls negativ dat suportului imobiliar pentru ca toata complexitatea produselor financiare astfel construite sa se naruie, exact ca un bulgare de zapada rostogolit la vale. Normal ca Pluto din Capricorn nu agreeaza aceste produse financiare construite tot de catre Pluto, dar in Sagetator, in mod idealist si aventuros.

Am ajuns la ceea ce se cheama “criza”, care ne-a oferit, pe langa sentimentul de nesiguranta, si o exacerbare a amplitudinii cursurilor burselor, indicilor bursieri, indicilor materiilor prime si nu mai putin a cotatiilor paritatilor valutare, unde in prim-plan a fost indicele petrolului cu maximul spre 150 USD, si cotatia perechii valutare EUR/USD cu fulminanta depasire a cotatiei 1.6000 . Cu iluzia si speranta, date de Neptun in Varsator, atasate de ideea de genialitate, dar cladita pe un fundament utopic al lui Uranus in Pesti, nu trebuie sa ne miram, ca intrarea lui Pluto in Capricorn, a ravasit macro-economia, imprimand tuturor cotatiilor trenduri haotice, dominate de frica si irationalitate. Pacat, caci este exact opusul Capricornului, iar piata a dovedit ca toate cotatiile au revenit la valori medii sau cel putin acceptabile. Dar increderea inca nu este restabilita. In primul rand nu au trecut inca trei ani de la intrarea lui Pluto in noua zodie si, in al doilea rand, ca un element concret, cotatia aurului XAU/USD atinge in aceste momente valoarea istorica de 1226.00. Valoarea este data doar de considerentul ca aurul este cea mai sigura forma de tezaurizare din cele mai vechi timpuri. Daca aurul ar fi privit, primordial ca o materie prima, lucru drag Capricornului, am intelege aceasta cotatie, dar nu este asa, valoarea cotatiei este data si mentinuta inca la aceasta inaltime doar de frica investitorilor in fata vremurilor ce urmeaza si ca un refugiu de ordin si de tip ancestral.

Iata un alt indiciu ca inca nu s-a incheiat asa zisa criza si ca mai urmeaza cel putin un soc sau o replica a lui Pluto in Capricorn, ca sa nu mai zic si de faptul ca inca nu au trecut cei trei ani in care Pluto trebuie sa mai zdruncine vechile temelii. Daca credeti ca fac apologia unei scaderi pe burse a cotatiei aurului, va inselati, caci ea poate sa ramana in jurul acestori valori superioare, dar foarte bine poate cobori si spre valoarea de 700.00, valoare care tot superioara am putea-o numi. Iar cei care tranzactioneaza aurul cunosc foarte bine riscul si greutatea tranzactionarii intr-un astfel de canal. Probabil va intrebati despre cotatia EUR/USD care este directia, daca spre inaltimile 1.8000 poate chiar 2.0000 sau spre aprecierea USD spre paritate sau chiar mai jos 0.8000, stiut fiind ca in mai putin de un an aceasta paritate a testat atat 1.6000 cat si 1.2300, lucru greu de admis de catre cunoscatori in urma cu numai cativa ani.

Consider ca primordial nu sunt importante valorile in sine ale cotatiilor, cat mai ales ceea ce reprezinta ele vizavi de entitatea umana, si aici intervine Pluto si zodia Capricorn guvernata de Saturn. Uite ca am ajuns la profesorul suprem, dur, de la ale carui lectii nu lipseste nimeni, intr-o maniera organizata si responsabila, care pedepseste cu severitate orice exces, dar care, in acelasi timp, ne ofera si invataturile necesare cum nu face nimeni altul. Se stie, de asemenea, ca cei care trec testele grele ale invataturilor lui Saturn sunt rasplatiti regeste, cu mult mai mult decat ofera insusi Jupiter, a carui generozitate si bunatate este arhicunoscuta. Asadar, ce va face Pluto? In primul rand, va restructura tot ceea ce e cladit pe consum, tot ceea ce e cladit pe dependenta, tot ceea ce consideram ca este protectie si mai ales auto-protectie, va recladi tot trecutul si nu va lasa nici macar amintirea vremurilor cand anumite legi, tratate, sau cutume internationale ofereau siguranta si confort financiar. Si iar, vrand nevrand ajung la America, si fara sa fiu partinitor, ci avand argumentul faptelor concrete si al tratatelor in domeniul economic international, trebuie sa ne punem macar intrebarea: Va mai fi America liderul economic si financiar al lumii, in noua perioada care s-a deschis in 2008 si se va incheia in 2024? Greu se poate da un raspuns doar prin prisma economiei. Dar stiind ce agreaza si ceea ce ii displace lui Pluto in Capricorn, putem intui urmatoarele.

Petrolul ramane energia lumii si va mai fi cu Neptun in Pesti, dar odata cu Uranus in Berbec, se vor naste si vor incepe sa se dezvolte noi surse de energie nebanuite, asadar petrolul nu va mai fi elementul central controlat de o singura natiune. Spun asta, deoarce stim ca petrolul se cumpara si se vinde pe dolari americani, fapt consfintit prin tratat international, iar in nul 2008, cand lumea a cunoscut primele replici date de Pluto, s-au cumparat dolari intr-o cantitate atat de mare incat s-a dus cotatia intr-un ritm infernal de doar cateva luni la 1.2300, fapt corect si previzibil, deoarece petrolul este in momentul de fata indisolubil legat de dolarul american.

Sub Pluto in Capricorn, vom asista si la desfacerea acestei legaturi dolari-petrol, asa cum am asistat si la dezlegarea garantiei cu aur a  monedei americane. Nu trebuie sa privim acest fapt ca pe ceva de rau augur, ci mai degraba ca pe o dorinta a stapanului Capricornului, in speta Saturn, combinat cu Pluto de a rupe orice dependente, de genul materie prima – moneda nationala. Va obliga deasemenea ca orice societate bazata pe consum si nu pe productie sa isi reanalizeze din temelii baza economica. Faptul se va produce in timp, pana la mijlocul perioadei ce se va incheia in 2024, ca o urmare fireasca a terminarii crizei data de primii ani ai lui Pluto in Capricorn si a restabilirii unor noi fundamente economice, mult mai responsabile si mai prudente, decat cea data de traversarera de catre Pluto a zodiei Sagetator. Incepand din 2012, economiile mondiale vor reveni la asa numita stabilitate dar, de data aceasta, axate pe productie si cu o inzecita responsabilitate si prudenta financiara. Nu trebuie sa ne punem problema caderii economiei americane sau pe cea data de imensa datorie externa si de obligatiile de plata ale ei. Dimpotriva, se vor ridica noi state si uniuni statale care vor fi pe picior de egaliate economica cu America, iar problema datoriei va fi solutionata cu responsabilitate. Nu se va pune problema suprematiei nici unui stat din punct de vedere economic sau financiar. Nu va fi vorba de egalitate, ci de dorinta Capricornului de a asigura un climat bazat pe corectitudine si responsabilitate, realism si incredere. Aceasta lectie a istoriei, care cu siguranta nu va fi usoara, va fi lectia unei generatii care va pregatii intrarea lui Pluto in Varsator in 2024. Atunci, cei care vor invata si vor trece de lectiile si invataturile grele date de Saturn, stapanul zodiei unde se afla Pluto, se vor bucura de elemente revolutionare care vor duce umanitatea la o situatie economica de nerecunoscut celor de azi. Saltul va fi urias, echivalent cu un salt de la o epoca de piatra… la tehnologia electonica si informationala din prezent.

Astredamus