Rusia – Ucraina, pregatiri ca de razboi

razboi energetic In Ucraina nu va fi razboi, nici in sensul clasic si nici in sens modern gen: invadarea Irakului pe diverse considerente de nerespectare a drepturilor omului ori detinerii unor arme ce pot fi considerate deosebit de periculoase pentru omenire. Vor avea loc proteste si violente de natura sociala. Armata rusa va patrunde pe teritoriul Ucrainei doar in zonele pe care si le va anexa, mai putin pentru a purta un razboi si mai mult pentru a-si afirma dominatia.

Conform astrogramei Ucrainei, ea va pierde din teritoriul national, cel putin peninsula Crimeea. Luna aprilie a acestui an 2014 va fi perioada cea mai tensionata in tara. Ulterior, in cateva luni, situatia va revenii la normalitate insa in circumstante total noi. O Ucraina putin mai mica si o situatie mult mai clara in ce priveste raporturile Uniunea Europeana si Rusia. Acest conflict va crea “Zona Gri” dintre Rusia si Uniunea Europeana.

In ce ne priveste pe noi romanii, conflictul din Ucraina are doua efecte majore.

1) Prin crearea “Zonei Gri”, Romania intra cu adevarat in “interiorul” Uniunii Europene. Este un efect benefic major indiscutabil. Incet dar sigur, indiferent de viitoarea clasa politica conducatoare de la Bucuresti, valorile Uniunii Europene se vor afirma definitiv.
2) Al doilea efect major al conflictului din Ucraina este: LIBER la exploatarea gazelor de sist in Romania. Si in Polonia binenteles, dar e un alt subiect. Cert este ca pe viitor, protestele si mitingurile impotriva acestor exploatari, daca nu vor fi interzise, cel mult vor fi tolerate, dar vocea lor, incet, incet se va stinge. Personal, e posibil ca pe unii semeni sa-i afecteze extractia gazelor de sist, insa in definitiv nu e neaparat ceva rau.

Sa nu uitam ca datorita acestor exploatari ale gazelor de sist, Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare posesor si producator de resurse energetice din lume. In ultimii 7 ani am asistat in SUA la o adevarata revolutie in domeniul gazelor naturale. Pretul lor a scazut de la 448 dolari/mia de metri cubi in iunie 2008 la un minim de 69 dolari/mia de metri cubi în aprilie 2012. Anul trecut pretul situanduse in jur de 120 dolari/mia de metri cubi.

Romania si Polonia au din belsug astfel de resurse.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.