Salcam – Robinia Pseudacacia

Este un arbore melifer, cu tulpina înaltă, până la 25-30 de metri şi ramuri spinoase rare. Creşte spontan pe aproape orice tip de teren, avand o vitalitate deosebita. Are capacitatea de a fixa azotul din atmosferă. Are frunze compuse şi flori albe, în ciorchine, puternic mirositoare, iar fructele sunt păstăi aplatizate, brun roşcate. Înfloreşte primăvara târziu, în luna mai-iunie. Il intalnim  Este intalnit si sub denumirile populare acat, artar, magrin, panar, salcam alb.

Infuzia de salcâm, este plăcută la gust şi lipsită în totalitate de compuşi toxici, este foarte potrivită pentru a fi folosită  atât ca ceai alimentar cât şi ca ceai medicinal. Preparatele pe bază de flori de salcâm sunt alcalinizante, antispastice avand acţiune asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare, precum şi un foarte bun calmant.

Băile generale cu flori de salcâm prezintă efecte calmante asupra sistemului nervos fiind foarte indicate şi în cazurile de încordare psihică sau de stres. Florile de salcâm calmează deasemenea tusea (sunt antitusive) şi prezintă efecte uşor sedative, liniştind stările de nervozitate şi iritabilitate. Ca adjuvant, ceaiul de salcâm se foloseşte în insomnie, în depresia cronică uşoară, ca distimie, şi în atacurile de panică.

Cel mai utilizat organ vegetal sunt florile care se recolteaza in lunile mai si iunie.

Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, pirosis, astm, tuse, raceala.

Uz extern: se foloseste in tratarea ranilor si arsurilor.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.