Rai si Iad

Un samurai, s-a hotarat intr-o zi, sa faca o vizita unui calugar sperand sa ii desluseasca taina Raiului si a Iadului.

– Calugare, spuse el, pe un ton agresiv, obisnuit sa comande, invata-ma ce este Raiul si Iadul!

Firavul calugar il privi in tacere pe vajnicul luptator. Apoi, dupa cateva clipe de tacere, ii spuse samuraiului cu mult dispret:

– Sa te invat despre Rai si Iad? Nu doresc sa iti explic asemenea lucruri inalte. Esti murdar! Mirosi a sange varsat! Sabia ta este o rusine! Esti dizgratios, nici macar nu cred ca meriti sa fii in clasa samurailor. Dispari din fata mea imediat! Nu pot sa te suport!

Samuraiul s-a infuriat. Atat de furios, incat intregul corp incepuse sa-i tremure. Fata i se inrosise, si un val de manie ii strabatu trupul. Fulgerator, fara sa stea pe ganduri, samuraiul ridica amenintator sabia deasupra capului, pregatindu-se sa il ucida pe calugar pentru cutezanta de care a dat dovada.

–  Acesta este iadul, spuse linistit calugarul, privindu-l.

Samuraiul impietri, vadit socat de raspunsul calugarului. Compasiunea si calmul acestui om firav, care si-a riscat viata pentru a oferi o invatatura despre Iad! Samuraiul isi puse sabia in teaca, plin de gratitudine, si, pentru motive pe care nu le putea explica, inima sa se umplu indata de o pace cum nu mai cunoscuse.

– Acesta este raiul, adauga, la fel de calm, calugarul.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.