Astrologie vedica (Indiana)

astrologie vedicaInceputurile astrologiei vedice se situeaza in India, acum 3000 de ani. Ulterior a fost supusa unor influente babiloniene, grecesti si chiar islamice.

Astrologia in India sa dezvoltat asemeni unei religii. Planetele erau si sunt considerate zei. Pe acest considerent nativul primeste odata cu interpretarea hartii natale rugaciuni si ritualuri in conformitate cu astrograma personala. Ele sunt menite sa obtina bunavointa zeilor. Indienii considera ca orice gand poate fi infaptuit, iar prin meditatie, rugaciune si ritual (conforme energiilor astrogramei natale), nativul genereaza forte noi care pot atenua greutatile Karmei si vicisitudinile vietii.

In India, astrologia a gasit locul perfect de dezvoltare si maturizare. A fost parte integranta a culturii indiene, iar astrologii erau situati pe scara sociala imediat dupa preoti. Ea nu a fost niciodata condamnata si pusa la “zid” de catre autoritatile religioase. Asta in comparatie cu situatia faptica de pe continentul european, unde religia crestina in ansamblul ei a facut tot posibilul sa-i distruga credibilitatea. Merita amintit episodul magilor, cititori in stele veniti din partile de rasarit (India) cu daruri, sa vesteasca nasterea lui Isus (au localizat exact timpul si locul nasterii) si prevenirea Acestuia fata de rautatea lui Irod. Subiect sensibil ce merita tratat cu atentie si dechidere.

Astrologia vedica are anumite particularitati care o deosebesc de astrologia europeana. Acestea sunt usor de inteles si asimilat prin comparatii punctuale. Prima diferenta majora este focusarea – astrologia vedica este orientata spre predictii si evenimente in timp (fara a fi neaparat fatalista), iar astrologia europeana include din plin concepte psihologice Detalii…, iar daca o denumesc astropsihologie probabil imi voi atrage diverse comentarii. Carl Gustav Jung este unul din marii reprezentanti ai psihologiei care a conexat viata psihica a individului cu miscarea astrelor.

Vedicii folosesc doar Luna, Soarele, planetele vizibile si cele doua noduri lunare. Ei exclud planetele trans-saturniene. In schimb folosesc pozitia acestora (cu precadere a Lunii) in cele 27 – 31 de constelatii.

Luna – astrologia vedica acorda o importanta covarsitoare acestui astru in comparatie cu astrologia europeana. ea il defineste pe nativ. pe acest considerent ei folosesc doua ascendente (1) ascendentul lunar, numarand casele de la semnul zodiacal in care se gaseste Luna si (2) ascendentul nasterii (cel cunoscut si in astrologia europeana) respectiv numarand casele incepand cu zodia care se gaseste la orizont in momentul nasterii.

Astrologia vedica se bazeaza pe pozitia planetelor in sistemul sideral. Astrologia europeana foloseste sistemul tropical, care nu este potrivit pentru climatul subtropical si nordic. In sistemul sideral zodiile sunt exact asa cum se vad pe cer, pe cand sistemul tropical se raporteaza la echinoctii si solstitii. Vedicii tin cont de precesiunea echinoctiilor, astfel ca intre cele doua sisteme exista o diferenta de peste 22 de grade, diferenta ce creste anual intr-un un ciclu de 26 000 de ani.

Astrologia vedica nu tine cont de aspectele unghiulare dintre planete (in prezent exista tendinta de a incorpora aspectele interplanetare). Ei au planete benefice, malefice sau neutre. Superficial ar fi: Luna si Mercur sunt neutre; Venus si Jupiter benefice; Soare, Marte si Saturn fiind malefice. Planetele aflate in acelasi semn zodiacal se influenteaza reciproc, precum echivalentul conjunctiei din astrologia europeana.

Reprezentarea grafica a hartii natale difera in functie de regiuni, nordul sau sudul Indiei. In principiu sunt cele doua tipuri de reprezentare din fotografia de sus. Celelalte modele grafice sunt variatiuni pe aceiasi tema. Ascendentul nasterii este marcat de obicei prin litera L sau printr-o bara transversala in interiorul casei unde se afla ascendentul. Semnul asterix ( * ) ce se gaseste pe unele astrograme desemneaza zodia Berbec.

Cei care au cunostinte elementare de astrologie si soft astrologic pot recurge la urmatorul artificiu pentru a intocmi o astrograma vedica: deschid softul, introduc datele de nastere si schimba de pe sistemul tropical pe cel sideral. Excludeti planetele trans-saturniene si aspectele unghiulare dintre planete si ati obtinut pozitia planetelor in sistemul de zodiac vedic.

In articolele mele privind diverse pozitii si aspecte planetare sunt introduse elemente de astrologie vedica. Cum spuneam la inceput ca astrologa vedica este axata pe evenimente si predictii concrete, este esential pentru orice cursant sa aibe notiuni elementare de astrologie vedica. In cadrul cursului online de astrologie practica pe care il predau Detalii…, ┬áinclud in mod direct aceste interpretari.

Am sa revin cu articole pe aceasta tema.

One Response to Astrologie vedica (Indiana)

  1. Ioana says:

    Felicitari pentru articolul dvs si pentru ca in sfarsit luam in calcul si elemente de astrologie vedica autentica, atat de rar de gasit la noi.
    Cei trei Magi de la rasarit se pare ca erau preoti zoroastri care pentru a ajunge la rangul de preoti, de fapt de initiati, studiau mai intai si astrologia asa cum probabil era ea redata si in Vedele indiene ce dateaza de la 1700 I.H. Acestia au anuntat venirea lui Iisus si au adus cele 3 daruri, smirna, tamaie si mir, stiind ce va urma sa se intample cu El. O echipa a National Geografic a refacut traseul dus intors a celor trei Magi si chiar se cunoaste si unde sunt inmormantati acestia.
    Cei doi stalpi ai civilizatiei umane, Babilonia si Persia, si-au datorat existenta matematicilor superioare, astronomiei si astrologiei, iar cel mai probabil, astrologia vedica asa cum se cunoaste ea acum, inca mai pastreaza stiinta de atunci a lui Agonaces, Zoroastru si de fapt a celor dinaintea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.