Avanpremiera la creditele din anii urmatori

Putina lume cunoaste cu adevarat posibila consecinta negativa a notiunii “risc valutar”. In urma cu cativa ani, s-a facut mare reclama creditelor luate in franci elvetieni, respectiv cat de ieftin si ce mari avantaje sunt in a lua credit in aceasta valuta. Multi au luat credite imobiliare mari. Intre timp, imobiliarele sau ieftinit cu zeci de de procente. Francul elvetian sa intarit fata de celelalte valute cu procente de peste 70 %. Articole in ziarul Capital… Astfel creditul luat sa scumpit de cel putin 4 ori. Pentru respectivii e ca si cum ar platii de foarte multe ori bunul cumparat.

Cireasa de pe tort! Sunt mai multe!
Prima: Intrand in panica unii au ales sa faca refinantare in alta valuta, caz in care creditul initial s-a marit. Despre dobanzile achitate nici nu discutam, ele sunt ale bancilor. Concret, o alta o pierdere adaugata la activ.
A doua: Cine sunt majoritari pe astfel de credite? Angajatii bancilor, indiferent de postul sau functia ocupata, si apropiatii acestora, sfatui-ti tocmai prin prisma cunostintelor financiare, ca o ironie a sortii. Tocmai cei care se presupune ca au cat de cat cunostinte economice. Tocmai ei, care se presupune ca stiu ce reprezinta riscul valutar.


Bancile nu trebuie iubite, ci folosite. Bancherii stiu asta si actioneaza in consecinta. Inca nu am auzit pe cineva, care sa i-si protejeze un credit valutar prin diverse tehnici financiare, hedge de exemplu. Ar fi fost culmea, deoarece tocmai in asta consta atractivitatea. Parea o “prostie” sa opresti posibilitatea de a fi si mai atractiv creditul pe perioada de rambursare. Dar nimeni nu si-a pus problema cursului CHF, a variantei aprecierii acestuia, intrun ritm infernal. Bancile, cu siguranta nu aveau nici un interes sa i-si educe clientii sau sa-i avertizeze asupra acestui fapt.

Ce spun astrele:
Acum Saturn este in Balanta, in semnul comunicarii, echilibrului si contractelor. Este asociat cu ruina si piedici in indeplinirea dorintelor. Da. Insa el nu sanctioneaza pe cei “saraci cu duhul”, ci tocmai pe cei care au potential prin tema natala. Rasplata lui, dupa parcurgerea drumului anevoios, este mult mai mare decat darurile beneficului Jupiter. Asta este un alt subiect. Incepand din toamana lui 2012 si anii 2013, 2014, Saturn intra in semnul Sorpionului, in semnul dorintei de putere si al banilor celorlalti. Acum pierderile au fost pe banii proprii, insa atunci vor fi pe banii celorlalti. Cine nu invata acum aceasta lectie, la momentele din anii urmatori, nu va infrunta doar riscul ruinii, ci varianta sinuciderii. Cu Saturn in Scorpion, riscul mortii este la el acasa. Acum au fost taxa-ti de Saturn, tocmai cunoscatorii tehnicilor financiare. Cu cat mai mult vom pierde noi, cei multi, cand ne va “napadi” un val de reclama, de genul “Credite ieftine in valute exotice”. Am spus. Cred ca mi-ar prinde bine sa i-mi brevetez afirmatia.


Saturn ne-a oferit in acest an si inceputul lui 2012, o varianta usoara “demo” a ceea ce se va intampla in 2013 si 2014. Indiferent ce cred eu despre economie sau ce auzim in media, astrele spun clar si raspicat ca ne asteapta crestere economica generala. Pe acest climat in anii viitori se va relua creditarea. Bancile nu ne vor avertiza asupra riscului valutar, nu e in interesul lor. Riscul anilor ce urmeaza va consta in acest aspect.


Astrele mai spun ceva: Investiti in orice doriti, MAI PUTIN acolo unde va indeamna autoritatile si institutiile patronate de stat.

Astredamus

One Comment

  1. Lucrez la o banca comerciala. Cat adevar e in ce spune-ti, asa s-a intamplat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.