Importanta comunicarii

Realizarile semnificative din viata noastra,  reusim sa le obtinem convingandu-i pe ceilalti, sa ni se alature, sa ne ajute, practic sa faca echipa comuna cu noi. Pentru aceasta folosim cuvantul, ca forma de comunicare auditiva sau scrisa. Ceea ce o persoana aude nu este interpretata la fel de catre o alta persoana.

Deoarece exemplul e mama invataturii, iata descoperirea facuta de Allan Pease, cand fiul sau Cameron avea sapte ani si isi petrecea vacanta la bunica lui.

Acesta, ca toti baietii, a invatat cateva cuvinte “urate” la scoala, si le-a folosit in prezenta bunicii. Bunica, hotarata sa i-a masuri imediate spuse:

– Cameron, exista doua cuvinte pe care eu nu vreau sa le aud in casa mea. Unul este ***** si celalalt *****.

– E-n regula, bunico! Si care sunt cele doua cuvinte?

Deoarece bunica a pus accentul pe “eu nu vreau” si “in casa mea” copilul a inteles gresit informatia transmisa. Drept urmare a continuat sa foloseasca cele doua cuvinte, sub conditia ca ele sa nu ajunga la urechile bunicii. Nu mai vorbesc de case straine, unde bunica nu se afla.

Este cel mai bun exemplu despre modul cum folosirea incorecta si interpretarea gresita a mesajului poate sa duca la relatii tensionate.

Intelegerea gresita a mesajului transmis este si mai evidenta in cazul informatiei scrise. Din acest motiv, stirile si comunicarile scrise, duc la dezbateri mult mai ample decat in cazul celorlalte mijloace de informare in masa.

Astredamus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.